Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης νέου Δήμου με Έδρα τη Γουμένισσα δημιουργήθηκε μέσα από την αδήριτη ανάγκη να προκύψει ένα όργανο, έστω και άτυπο, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί ώστε να "κρατήσει" το θέμα της δημιουργίας νέου Δήμου με έδρα τη Γουμένισσα στην επικαιρότητα.
Ακόμη να ενεργεί αυτοβούλως με έγγραφα, επιχειρήματα, προτάσεις και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο προς κάθε κατεύθυνση με αντικειμενικό στόχο εκείνον που της υποδείχθηκε από το "ιδρυτικό" σώμα των διαφόρων φορέων, θεσμικών και μη.

Προσφάτως η σημερινή κυβέρνηση εξέφρασε έμπρακτο ενδιαφέρον να "ανοίξει" το θέμα των καλλικρατικών δήμων για να διορθωθούν οι όποιες αδικίες. Με την ευκαιρία αυτή, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, ερχόμαστε να ενημερώσουμε για το ιστορικό της δημιουργίας της επιτροπής, τις δραστηριότητές της, τις επαφές, τις συναντήσεις, τις προτάσεις, το φάκελο διεκδίκησης.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί και αποφασιστική απάντηση στην αμφισβήτηση για το διαχρονικό έργο, τη χρησιμότητα και το στόχο της Επιτροπής, όπως τελευταία έχει προκύψει από έλλειμμα ίσως ενημέρωσης.

Ο ιστότοπος αυτός θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος επικοινωνίας με όλους εκείνους που επιθυμούν να καταθέσουν την άποψη τους. Σας ζητούμε να σχολιάσετε όπως επιθυμείτε σε όλες τις αναρτήσεις και να εκφέρετε γνώμη για όλα χωρίς περιορισμούς, με τρεις όμως αυτονόητες προϋποθέσεις :

1. Τα σχόλιά σας να μην είναι υβριστικά.
2. Τα σχόλιά σας να μην είναι υποτιμητικά και ειρωνικά για τρίτους.
3. Τα σχόλιά σας να είναι επώνυμα.

Αν δεν τηρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις το σχόλιο ΔΕΝ θα αναρτάται.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης νέου Δήμου με Έδρα τη Γουμένισσα.

    Ο Πρόεδρος                                                                                 Τα μέλη
                                                                                                   Ιωάννης Αλίρης
                                                                                                   Στυλιανός Παπαπαναγιώτου
Χρήστος Σαμαράς                                                                     Απόστολος Τσερκετζίδης

2 σχόλια:

  1. Ανδρέας Περπερίδης28 Απριλίου 2017 στις 1:51 μ.μ.

    Εγένετο μια επιτροπή διεκδίκησης τρίτου Δήμου στην Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ με έδρα την ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ το 2012.
    Η επιτροπή αυτή από τους πιο πολλούς ξεχάστηκε,από άλλους αγνοήθηκε και από άλλους χλευάστηκε.Αυτή όμως η επιτροπή δεν σταμάτησε,αθόρυβα τόσα χρόνια να συντηρεί το θέμα και να το έχει στην επιφάνεια.
    Σήμερα φαίνεται ότι η ιδέα ωρίμασε και οι αλλαγές στον ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ για να διορθωθούνε ιστορικές αδικίες,είναι προ των πυλών.
    Χρειάζονται τώρα,την χρονική αυτή στιγμή,άλλες επιτροπές.Για ποιο λόγο;Για να βρουν την ευκαιρία οι κυβερνώντες να πούνε ότι πρώτα συνεννοηθήτε μεταξύ σας τι θέλετε και μετά πέστε και σε μας...Και έτσι ίσως χαθεί πολύτιμος χρόνος και χαθεί η ευκαιρία.
    Η επιτροπή υπάρχει και λειτουργεί και από ότι γνωρίζω είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να συμπαραταχθεί και να εργαστεί μαζί της για τον κοινό σκοπό.Συστράτευση όλων των δυνάμεων και ενδυνάμωση λοιπόν είναι αυτό που απαιτούν οι στιγμές.
    Αυτά τα περί επιτροπών.
    Κατά τα υπόλοιπα να μην επηρεαστεί καμία τοπική κοινωνία από τοπικιστικά πάθη παρελθόντος.Για το μέλλον των παιδιών μας αγωνιούμε όλοι πιστεύω.Γόνιμος και δημιουργικός διάλογος χρειάζονται εντός των τοπικών κοινοτήτων δυτικά του Αξιού ενημέρωση,σκέψη και προβληματισμός.
    Καμία αντιπαράθεση κανέναν.
    Υπάρχει πλέον η εμπειρία αρκετών χρόνων σε όλους με τον υφιστάμενο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του και τι συμφέρει περισσότερο τον τόνο του.
    Ακόμα και τα τοπικά δημοψηφίσματα με ευθύνη του κατά τόπου τοπικών συμβουλίων είναι μια πρόταση.
    Ψευτοδίλημμα περί μη οικονομικής επιβίωσης του νέου δήμου δεν μπορεί να τίθονται,όταν υφίστανται δήμοι με πολύ μικρότερη πληθυσμιακή σύσταση και μάλιστα ορεινότερη άλλα και σε μικρά νησιά.
    Προβλήματα σίγουρα θα υπάρξουν αλλά σίγουρα δε θα είναι ανυπέρβλητα.
    Και τελείωνοντας και χωρίς να έχω κανένα θεσμικό ή μη ρόλο,εγώ δεν θα έλεγα όχι σε ένα Δήμο της Αρχαίας Ευρωπού με έδρα την ιστορική κωμόπολη της Γουμένισσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανδρέα έχεις απόλυτο δίκιο σε πολλά από αυτά που σχολιάζεις. Δυστυχώς είναι ίδιον της φυλής μας να υποβαθμίζουμε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στο κοινό καλό, συνήθως για να αποκτήσουμε κάποιον ρόλο που νομίζουμε ότι μας αξίζει δικαιωματικά. Κάτι σαν κληρονομικό δικαίωμα δηλαδή των «βασιλικών οίκων» της πολιτικής.
    Αυτός ο ιστότοπος πάντως δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις στους παραχαράκτες και σφετεριστές της πραγματικότητας, όχι τίποτα άλλο, αλλά τουλάχιστον του γεγονότος ότι κάποιοι δεν υπέκυψαν στα υποχρεωτικά δεδομένα που μας σέρβιραν με τον Καλλικράτη και αφήσαμε τον καναπέ μας για να μπούμε στη διεκδίκηση της επαναφοράς του Δήμου στη Γουμένισσα.
    Τώρα για να μην υπάρχουν αντιδικίες η αλήθεια είναι ότι εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιος θα είναι και σε ποια επιτροπή αλλά ένα μόνο : Νέος Δήμος με έδρα τη Γουμένισσα. Αν υιοθετείται αυτή η προϋπόθεση και μόνο, συντάσσομαι με οποιονδήποτε ακολουθήσει μια μεθοδική προσέγγιση με απώτερο στόχο την επίτευξη του παραπάνω αιτήματος.
    Ούτε τοπικιστικό το βρίσκω να θέλεις να πετύχεις κάτι καλύτερο για τον τόπο σου από αυτό που υπάρχει τώρα. Οικονομική επιβίωση θα υπάρξει καθώς η Γουμένισσα και η περιοχή της διαθέτει πολύ υψηλά εχέγγυα αναπτυξιακής προοπτικής, με κάποιες «διορθωτικές παρεμβάσεις. Οι οποίες φυσικά δεν έγιναν από τον καλλικρατικό δήμο Παιονίας γι αυτό και διεκδικούμε κάτι καλύτερο.
    Ο πολυπόθητος δρόμος λοιπόν για τον Ευρωπό (έχει καταντήσει γεφύρι της Άρτας), ο δεύτερος περιφερειακός στη Γουμένισσα, το μουσικό σχολείο, η επέκταση του οικιστικού, η επίλυση του προβλήματος των διατηρητέων, η λειτουργία του Ειδικού Σχολείου, οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, το εργοστάσιο Χρυσαλίδα, το παλιό Δημαρχείο και το ιστορικό τρίγωνο και άλλα πολλά, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα, δηλαδή το νερό, την εξασφάλιση του χώρου απόθεσης απορριμμάτων, το ΙΕΚ Γουμένισσας, τους αμπελώνες, την αγροτική και κτηνοτροφική υποδομή, τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες, τα οινοποιεία, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και κυρίως τον ορεινό όγκο με το δάσος (και άλλα που πιθανώς μου διαφεύγουν) αποτελούν εξαιρετικά και πολύ πειστικά επιχειρήματα ισόρροπης ανάπτυξης σε αρμονία με τον πολιτισμό και την ιστορία.
    Όσον αφορά το όνομα του νέου δήμου και μένα προσωπικά δεν με απασχολεί και πολύ καθώς πιστεύω ότι δεν είναι το ουσιώδες της υπόθεσης. Κι εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με την πρόταση που κάνεις ή με ένα όνομα «Δήμος Ευρωπαίων» όπως έχει ήδη προταθεί την προηγούμενη φορά από την Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού, ή «Δήμος Παιονίας» μιας και μας ανήκει δικαιωματικά λόγω περιοχής ή οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων που θα μπει στη συζήτηση. Η Συντονιστική δεν έχει πρόταση για το θέμα, ούτε έχει ασχοληθεί με αυτό προκειμένου να μη χάνει τον αντικειμενικό της στόχο. Αν και όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε.
    Θέλω μόνο να επισημάνω κάτι για το οποίο μας κατηγόρησαν. Το χωροταξικό. Είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια των πέντε ετών που δραστηριοποιούμαστε έπρεπε αρκετές φορές να παρουσιάσουμε και κάποιο χωροταξικό σχέδιο για να υποστηρίξουμε την πρότασή μας περί ιδρύσεως νέου δήμου με έδρα τη Γουμένισσα. Όπως και ότι αυτό άλλαξε πολλές φορές ανάλογα με τις «απαιτήσεις» του εκάστοτε υπουργού ή υπηρεσιακού παράγοντα που ζητούσε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Σήμερα μετά από όλες αυτές τις διαβουλεύσεις η Επιτροπή έχει καταλήξει πως θα ήταν άστοχο, αλαζονικό, αγενές και υποτιμητικό για οποιαδήποτε περιοχή των τριών πρώην δήμων (Αξιουπόλεως, Γουμένισσας και Ευρωπού) να τη συμπεριλάβει σε μια δική της πρόταση. Πιστεύουμε ότι όποιος θέλει μπορεί μόνος του να εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθεί σε αυτήν την προσπάθεια. Βροντερό παράδειγμα η Τοπική Κοινότητα Πολυπέτρου που, ενώ δεν ανήκε στον πρώην δήμο Γουμένισσας, συμπαρατάχθηκε με την πρότασή μας για νέο δήμο με έδρα τη Γουμένισσα.
    Σύντομα θα ανακοινώσουμε και τα αποτελέσματα της συνάντησης των αιρετών της Παρασκευής 5 Μαΐου 2017.
    Χρήστος Σαμαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή